


Abuzer Güngör
2 Oca 2025
Vasküler Cerrahi (Anevrizma, Arteriovenöz Malformasyon, Kavernom Cerrahisi) Nedir?
Vasküler Cerrahi (Anevrizma, Arteriovenöz Malformasyon, Kavernom Cerrahisi) Nedir?
Vasküler cerrahi, beyin ve omurilikteki damar hastalıklarının cerrahi tedavisiyle ilgilenen bir alandır. Beyin ve omurilikteki damarlarda meydana gelen anevrizmalar, arteriovenöz malformasyonlar (AVM) ve kavernomlar gibi damarsal anomaliler, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden erken tanı ve uygun tedavi büyük önem taşır.
1. Anevrizma
Nedir?Anevrizma, bir atardamarın zayıflayan duvarında baloncuk şeklinde bir genişleme oluşmasıdır. Beyin anevrizmaları yırtıldığında ciddi beyin kanamasına (subaraknoid kanama) neden olabilir.
Belirtileri:
Ani ve şiddetli baş ağrısı
Bulantı, kusma
Görme problemleri veya bilinç kaybı
Tedavi edilmeden önce genellikle sessizdir (belirti vermez).
Tedavi:Cerrahi klipleme veya endovasküler yöntemlerle (örneğin, koilleme) anevrizmanın kapatılması.
2. Arteriovenöz Malformasyon (AVM)
Nedir?AVM, atardamarlarla toplardamarlar arasında normal bir kılcal damar ağı yerine, dolambaçlı ve anormal bağlantıların oluşmasıdır. Bu durum, beyin kanaması ve nörolojik sorunlara yol açabilir.
Belirtileri:
Nöbetler
Baş ağrısı
Sinir sistemiyle ilgili fonksiyon kaybı (örneğin, güçsüzlük veya konuşma bozukluğu).
Tedavi:Cerrahi olarak AVM’nin çıkarılması, radyocerrahi (örneğin, Gamma Knife) veya embolizasyon (damarları tıkama) gibi yöntemlerle anormal damarsal bağlantıların düzeltilmesi.
3. Kavernom (Kavernöz Hemanjiom)
Nedir?Kavernom, beynin ya da omuriliğin damarlarında üzüm salkımı benzeri bir yapı oluşturan anormal kan damarları grubudur. Yavaş kanama yapabilir ve genellikle iyi huyludur, ancak nörolojik sorunlara neden olabilir.
Belirtileri:
Nöbetler
Tekrarlayan baş ağrıları
Güçsüzlük veya duyu kaybı
Tedavi:Kavernomun büyüklüğüne, konumuna ve belirtilerine göre cerrahi olarak çıkarılması tercih edilebilir.
Vasküler Cerrahinin Önemi
Bu tür damarsal anomaliler, beyin dokusunda ciddi hasar oluşturabilecek kanamalara yol açabilir. Vasküler cerrahi, bu yapıların güvenli bir şekilde tedavi edilmesini sağlayarak hastaların hayatını kurtarmayı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
Tedaviler, modern cerrahi teknikler, nöronavigasyon, intraoperatif görüntüleme ve endovasküler prosedürlerle gerçekleştirilir. Multidisipliner bir ekip yaklaşımı genellikle tedavi sonuçlarını iyileştirir.